Breve fra Fan Xiulan

Maj 2011

Oversættelse fra svensk: Lone Holde og Margareta Palmgren

Til mine elever,

Vores krop kan sammenlignes med vores barn. Dens forskellige symptomer og smerter er som det lille barns forsøg på at få mors opmærksomhed.
Vi må lære at lytte, for at tage hånd om vores helbred.
Nyrerne og deres energifelt er ifølge traditionel kinesisk medicin af den største betydning for vores vitalitet. Stor stress kan påvirke nyrerne negativt og endda skabe smerte i nyreområdet. Et eksempel: Når du i qigong træningen lægger hænderne på nyreområdet og tilfører livskraft, kan det ske at smerten i begyndelsen forværres. Det er en del af helingsprocessen. Efter en tids træning oplever man at den opløses og forsvinder. Smerterne er nyrernes forsøg på at få dig i tale! Vi må lære vores rastløse sind, som hele tiden jagter efter oplevelser, at stoppe op og lytte! Vi må lære at lytte til kroppen med større bevidsthed!

Oplevelsen af kroppens og naturens kraftfelt kan være forskellig fra menneske til menneske. I naturen findes der mængder af gode helsekræfter, som vi kan lære at samle og fylde os med. Forskellige blomster har forskellige kraftfelter. Forskellige steder i naturen har forskellige kraftfelter, ja selv forskellige vandløb kan have forskellige energifelter. Vand fra smeltet sne har f.eks. en speciel energi. Den kinesiske rosenrod, som indgår i Fan Xiulans urtemedicin Energy, får stor kraft ved at den vokser i smeltevand. Energi er noget meget subtilt og foranderligt.

Man kan ved hjælp af en enkel koncentration forandre såvel vandets energi som sin egen krops energi. Da en af mine ældre elever havde problemer med sit hjerte, lod jeg hende holde om en halskæde af rubiner for en stund. Rubinen er en meget gammel sten, der har eksisteret i millioner år. I Kina anvender man traditionelt stenen til at hjælpe hjerte og blod. Ametystens energifelt er også meget helende og anses for at have en beroligende effekt.

Ting og sager er ikke altid, hvad de ser ud til at være. For at forstå tingenes væsen, må vi stole på vores indre oplevelse og være opmærksomme på den energi tingene formidler. Det er energidimensionen af det, vi arbejder med i qigongen. Alle gode kræfter, alle elementer kan blive til nytte, når vi lærer at hente og overføre qi.

I den stille qigong kan vi hente eller overføre kraft f.eks. ved at koncentrere os om solens eller en stjernes stråleglans. Vi lærer at hente kraft fra skovens høje fyrretræer, fra roserne i vores have, eller – som i indsamlingen i Biyunakademiets qigongmetoder – direkte fra himmel og jord. Et gammelt kinesisk ordsprog siger, at den bedste gave til en gæst er en kop grøn te. Ved at gå ind i stilheden og tilberede teen med positiv koncentration tilfører vi teen til gæsten en speciel helende kraft.
Enhver lille gestus eller handling kan bringe os i kontakt med naturens uudtømmelige strøm af energi!

Fan Xiulan

Februar 2009

Oversættelse fra svensk: Margareta Palmgren

Til mine elever,
Guan Yin er den mest elskede af de kinesiske mestre.
Hun havde meget dyb koncentration og indsigt og et meget stort kærlighedshjerte. Hvis den, der står i en svær situation og har problemer siger mit navn, vil jeg komme ham/hende til undsætning, forsikrede hun.
Hun nåede den allerhøjeste oplysning og ville have kunnet forlade jorden til fordel for højere sfærer. Men hun afgav det løfte, at så længe der findes mennesker på jorden der har brug for hjælp, vil hun være her. Det siges, at hun har tusinde øjne for at kunne se dem, som har brug for hjælp og tusinde hænder for at kunne bistå/hjælpe alle.
Guan Yin skabte mange metoder, og blandt dem er ’Den store stilhed’ den fornemmeste. Legenderne om hende er mange.Det fortælles, at hun fra begyndelsen var en indisk prins, som rejste til Kina og opnåede den højeste oplysning. Men i Kina mener man, at den som har så stort et kærlighedshjerte og hjælper alle (som en moder elsker sine børn) må være en kvinde. Derfor fremstilles Guan Yin næsten altid som en kvinde. Man har ofte billeder af hende i hjemmet eller en lille Guan Yin medaljong af jade hængende om halsen for at styrke sin relation til hende.
I Biyun-traditionen findes også metoder og øvelser, som tager hjælp af Guan Yin for at udvikle sin medfølelse og sin kærlighed, hvilket også styrker vores kraft og helbred. Når vi træner stille Qi Gong, har vi mulighed for at opleve dette.
Kvindens Qi Gong, en metode specielt udviklet til at fremme og styrke de kvindelige egenskaber, er meget besjælet af Guan Yin. Den indeholder flere øvelser til at åbne og udvikle kærlighedshjertet, hvilket også stimulerer gennemstrømningen af Qi i kvindens psyke og krop og hjælper hende at genfinde sin fysiske og følelsesmæssige balance. Metoden er specielt virksom efter barnefødsel eller i klimakteriet, eller for kvinder som lider af stress, nervøse forstyrrelser eller dårligt selvværd.
Jeg lærte metoden af min farmor, som var blevet indviet i den af sin mor. Kundskaben formidles fra generation ti generation og hvert individ i familien, som fører den videre beriger den med sin egen intuitive forståelse og erfaring.
Min datter Yucheng lærte tidligt metoden af mig og giver den nu videre i Sverige, i det øvrige Skandinavien og også i USA. Jeg håber at kunne videregive den til mit barnebarn Olivia.
Fan Xiulan

November 2008

Oversættelse fra svensk: Margareta Palmgren

Til mine elever,

Dantian, området nogle cm nedenfor navlen, er et af kroppens vigtigste energicentre.

Når du koncentrerer dig om det, kan du forestille dig en krystallisk lyskraft. Når qigongtræningen fordybes, kan man opleve at hele kroppen har en sådan stor lyskraft. Himmelens essens er stjernerne og den tindrende glans de udstråler. Jordens essens er dens ædle metaller og ædle sten. Træernes essens er harpiks, som senere bliver til rav. Det er en lang udviklingsproces fra harpiks til rav.

Sådan er det også med den proces vi mennesker gennemgår, når vi træner Qi Gong, tager livskraft ind og omdanner vores indre energi, så den bliver mere forædlet. En af mine lærere udtrykte det sådan, at når træningen har nået en vis grad af renhed, har du så stor waiqi og forsvarskraft, at negative energier faktisk ikke kan skade dig. Jeg har også selv oplevet, at dyb langvarig træning fremmer kroppens ægte yang. Hvis du tænder en flammende ild og lader den brænde, vil den transformere alt.

Naturens ædelsten og halv-ædelsten er også interessante, hvis man er opmærksom på deres energier og hvordan de kan hjælpe os. I den kinesiske tradition er de forskellige ædle metaller og stenenes helse-effekter en del af naturens waiqi. Det er ikke uden grund, at jade er den mest elskede af alle halv-ædelsten i Kina. Man mener at den styrker kroppens egen forsvarskraft. Jade er dermed hjertesækkens og hjertets forsvarer. Hvis et jadesmykke gik i stykker mente man, at det var jaden som havde taget imod og neutraliseret en negativ påvirkning.

Den kinesiske visdom er meget gammel. Den som ikke kender den tænker måske ’Åh, sådan noget er kun overtro!’ Men den visdom er i højeste grad levende og givende. Fremtidens forskning vil måske komme til at påvise, hvordan menneskets energier virker sammen med de ædelsten vi bærer på os. Jeg tænkte selv at den gamle tradition var forældet, den gang jeg var ung og tiltrukket af nye trends og tankemåder. Men da jeg i en alder af 36 år blev ramt af en dødelig blodsygdom, mindedes jeg de Qi Gong metoder jeg havde lært af min farmor og oldefar og trænede intenst. Da gennemgik jeg en transformation og indså siden værdien af den gamle kulturs visdom. Den ulykke der havde ramt mig blev vendt til lykke.

Vores essens findes i vores inderste. Mange mennesker ser sig selv udefra, som objekt, der mekanisk følger givne impulser og aldrig reflekterer over sit eget inderste ønske, hvad der er dets opgave i livet. Vi har brug for at gå ind i stilheden indimellem, for at lære vores inderste at kende. Hvis vores hjem ville blive invaderet af nogen udefra, ville vi ikke længere føle os hjemme der. Dette gælder også for os selv. Vores liv er det eneste vi har. Vi har brug for selv at råde over det, være vores egen kejserinde/kejser, ikke at blive afhængige af eller føle os i slaveri under andre. Selv vores egen fortid, især de tidligste oplevelser, præger og begrænser os på mange måder.

Qi Gong træningen hjælper os at bliver mere sande i forhold til os selv. Det sker almindeligvis ved en gradvis udvikling. Men perspektivforskydningen kan også indfinde sig pludseligt. Under en 30 minutters træningsseance kan meget ske… Når vi træner Qi Gong regelmæssigt i længere tid begynder prægningerne at opløses. Vi bliver åbnere, friere, livskraften flyder alt mere ubegrænset igennem os. Det gør os lykkelige, fremmer vores helbred og øger vores udstråling.

Fan Xiulan

Sommer 2007

Oversættelse fra svensk: Chili Turéll

Til mine elever,

Det der findes allerdybest i vores indre – bevidstheden/ sjælen – kan vi ikke røre ved.
Hvis vi ikke havde vores indre liv ville vi være som træet, en organisme, men uden sjæls-bevidsthed og sjælelig erfaring.

En del slutter livet således – i sygeseng med nedsat bevidsthed. Kroppen er der stadig, men dens funktioner er svækket. Vi skal alle blive gamle, alle skal vi udsættes for nedslidning og udfordringer. Men vi ønsker ikke at leve vores sidste år med formindsket kraft. Hvis vi behandler vores krop og vores bevidsthed på rette måde og lader krop og sjæl udvikles sammen, behøver vi ikke opleve et sådant tab af sundhed og bevidsthed.

Hvad adskilte da fra begyndelsen kroppen fra bevidstheden/ sjælen?
Vores ego…med dets kredsen omkring ’jeg, jeg, jeg…mit, mit, mit’! Det holder aldrig op. ’Jeg vil have flere penge, en perfekt partner, en højere position i samfundet, et større hus’ og så videre. Alle disse ønsker kan skabe stress, søvnbesvær, grublerier,følelsesmæssige forstyrrelser, hvilket er dybt udmattende for vores bevidsthed. I stedet kan vi lade vores indre og vores bevidsthed vokse sig større. Hvis vi kan genfinde den gode balance mellem krop og sjæl, styrker vi vores livskraft og hjælper os selv og andre. Vi får en lys – kraft som udstråler sundhed og glæde.

Fra vi fødes til vi dør er livet vores egen rejse. Vi deler måske skæbne med andre og får selskab på vejen, men rejsen er vores egen. Familiemedlemmer kommer og går, og når nærtstående dør opdager vi, at vi ikke kan følge med, hvor højt vi end elsker ham eller hende. Gennem at sammenføre krop og sjæl får vi den største glæde af vores livsrejse.

Hvis vi stræber efter et godt helbred, livskvalitet og indsigt på vores egen livsrejse, vil også den del af rejsen, vi tilbagelægger sammen med andre blive givende. Men når vi til sidst dør, må vi hver især fortsætte rejsen på egen hånd.

Hvis man hver dag er optaget kun af jeg, mig og mit, så tæres ens livskraft. Den bruges op før tid. Men lærer vi os at slappe af, stilne de egocentrerede tanker, træne både bevægelse og stille qi gong og lader den oprindelige livskraft strømme frit, vil vores sjælskraft tage til i styrke, hvilket giver os et længere liv og en højere livskvalitet.

Fan Xiulan

Februar 2007

Oversættelse fra svensk: Chili Turéll

Til mine elever,Som hjælp til at holde fast i qigongtræningen er det vigtigt at tænke på , at det er dig, der skal leve dit liv.
Du har måske en stor familie, som du synes, du skal tage dig af i stedet for at afsætte tid til træningen.
Du vil dine nærmeste det allerbedste, men hvis det indebærer for meget stress og alt for høje præstationskrav, mister du din livskraft, bliver syg eller dør i utide, og alle dine gode hensigter har været spildt.
Hvor højt du end elsker din mand, din hustru eller dine børn, så kan de ikke følge dig, den dag du dør, du kan intet tage med dig af alt det, du sætter så højt.
Først når vi indser, at kærlig omsorg i første række må omfatte én selv, når vi virkelig elsker os selv, kan vi tage vare på andre. Når vi kærlighedsfuldt værner om os selv, kan vi i vort daglige arbejde opnå ny glæde, ny indsigt. Kærligheden kommer indefra, vi kan ikke forvente, at nogen anden skal elske os, for at vi kan opleve kærlighed. At bruge al sin tid på at tage vare på andre, er ikke den bedste løsning. Kun ved at give sig selv ømhed og påskønnelse, får man den livskraft, man behøver for at kunne udføre store ting i den ydre verden.
Altfor mange lader tankerne vandre, mens de træner qigong. Man sender ikke kærlige tanker til sine fødder eller knæ, mens man udfører de respektive bevægelser, man er helt andre steder i tankerne. Træningen bliver først effektiv, når man har opnået den rette koncentration. Et kinesisk ordsprog siger:
Hvortil opmærksomheden og koncentrationen rettes, dertil strømmer qi,
hvortil qi rettes, dertil strømmer blodet,
hvortil blodet rettes, dertil strømmer kraften,
og derhen hvor kraften rettes, skabes helseeffekter.
Selv moderne forskning viser, at en sådan koncentration virker direkte helbredende og kan have regenererende indvirkning helt ned på celleplan. Vi Biyun-qigongtrænere tænker ikke, at vi er syge, gamle eller nedtrykte, vi bestræber os på en positiv koncentration og tænkning. Vi visualiserer os selv som ungdommelige, raske, smukke og kraftfulde. En sådan koncentration giver god energi. Vi træner med samme følelse, som når vi omfavner et lille barn. I qigongtræningen er det vort indre barn vi viser påskønnelse og ømhed.
At passe på sig selv indebærer også at spise og drikke med omtanke m.m. Men det allervigtigste er den indre koncentration.
Vil du fordybe dig i disse betragtninger og deres filosofiske og åndelige indhold, anbefaler jeg at læse den engelske forfatter Paul Brunton, som selv har udforsket og på en enkel og kyndig måde beskriver de store dybder, vi alle indeholder.
Fan Xiulan

November 2006

Oversættelse fra svensk: Chili Turéll

Til mine elever.
Gør ikke din qi gong – træning til en tung pligt, lad den blive en lystbetonet leg.
Overgiv den til barnet i dig. At holde levende kontakt med sit indre barn, og lade det komme til orde nu og da i dagens løb, er i sig selv en helsemetode. Qi gongtilstandens kendetegn er leg og kreativitet. Qi gong kan lokke de egenskaber frem hos dig og udvikle dem, hvis du ikke lader dit ego stille sig i vejen.
Du hjælper processen ved at lægge bekymringer og problemer fra dig, før du begynder at træne.
Det er ikke altid så let og kræver en del øvelse og koncentration.
Du kan f. eks. visualisere, at problemerne ligger i en rygsæk, som du nu tager af.
Hvor skønt at slippe dem! Hvor skønt bare at være til ! Lad livsglæden fylde dig.
Når du har lært dig qi gongens bevægelser, skal du ikke være ængstelig for at du ikke udfører dem korrekt. Du kan åbne dig for deres indre rytme og lade nuet opsluge dig fuldstændig, som når et barn leger. ’Gennem at lade mit liv følge naturens egen rytme, forbinder jeg mig med selve universet’ skriver digteren Lu Yuin.
Det er i nuet, i umiddelbarheden man finder og forbinder sig med den store livskraft!
Når voksenlivet fyldt med pligter og gøremål får dig til at glemme dette vigtige budskab, kan qi gongtræningen påminde dig om det.
Qi gong er jo livskraftens metode udformet af de gamle, vise kinesere,
som ofte afbildes ridende hen over himlen på skinnende, blå drager!
Fan Xiulan